‘Haz lo que debas’, el civisme i els conflictes veïnals  

haz lo que debas spike lee #civisme #valors

[Article publicat a la revista Valors i dins el projecte ‘Mataró Ciutat de valors‘]

Pensar una pel·lícula sobre el civisme amb aquestes calors estiuenques ens porta directament al cap la referència d’ ‘Haz lo que debas’. La pel·lícula d’Spike Lee, un dels seus títols més celebrats, s’ambienta al barri de Brooklyn als anys 80, durant una forta onada de calor que es converteix en la metàfora de l’escalfament que desembocarà en un conflicte violent al barri. Spike Lee, el cinema del qual sempre ha estat preocupat pel racisme i els problemes de convivència, fa un retrat de la intolerància i els conflictes violents a partir de l’enfrontament racial entre els afroamericans, els italians, els hispans i els asiàtics. Un conflicte que té la seva arrel en el racisme, però també en el poc civisme en el comportament dels veïns del barri, independentment de la seva ètnia, raça o nacionalitat. L’acció té lloc en una sola jornada de juliol. El protagonista del film és Mookie, un jove afroamericà que treballa repartint les pizzes de Sal i Pino, dos italoamericans instal·lats en el local més popular del barri. En aquest dia de calor extrema, amb uns personatges cansats que intenten suportar les altes temperatures com poden, els petits conflictes de la vida quotidiana comencen a adoptar un caire ben diferent. I així és com les molèsties d’alguns comentaris, els sorolls, les pròpies diferències en els estils de vida de les ètnies i races es comencen a magnificar fins a convertir-se en una gran bola que farà esclatar una violenta batalla al barri. En aquest esclat violent es poden veure les conseqüències de deixar de banda les actituds cíviques, aquelles que ens haurien d’orientar a la comunitat més que no pas al propi interès. És quan s’obliden els valors de la participació en la comunitat, la recerca de la igualtat, la cooperació, el respecte o l’educació quan el civisme desapareix per donar pas a l’egoisme que desencadena en tragèdia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s