Identitats

hollywood_2399946b

[Article publicat a la revista Valors i dins el projecte ‘Mataró Ciutat de valors‘]

Que habitualment es faci servir el concepte Hollywood quan ens volem referir a un cert tipus de cinema (i la seva indústria) és la més clara demostració del paper que les pel·lícules han tingut i tenen en la construcció d’una identitat nacional. Gràcies també a les pel·lícules ens hem anat formant imatges mentals més o menys estereotipades de ciutats com Nova York, San Francisco o Los Angeles, i és habitual que referents cinematogràfics ens vinguin immediatament al cap quan les visitem. No heu trobat a faltar mai que soni la “rhapsody in blue” quan passegeu pels carrers de Nova York? És indiscutible l’aportació de Woody Allen i pel·lícules com “Manhattan” a la creació d’una identitat pròpia d’aquesta gran metròpoli nord-americana.

1083_RS19A_08287.jpg

El cinema ha parlat també de la identitat personal en alguns dels seus títols més emblemàtics. Ciudadano Kane basa tot el seu argument en reconstruir la polièdrica figura del magnat de la premsa Charles Foster Kane a partir dels records i opinions de persones que en van conèixer facetes públiques i privades ben diferenciades. Però la suma de tots aquests testimonis no acaba de respondre a l’enigma de l’autèntica identitat del personatge. Una bona reflexió sobre la identitat personal i els elements i circumstàncies que influeixen en la seva definició.

blade

Un altre clàssic més contemporani, el Blade Runner de Ridley Scott, també posa sobre la taula el tema de la identitat personal a partir dels dubtes existencials d’un detectiu que no acaba de tenir clar si és humà o un androide molt perfeccionat. Entre d’altres aspectes, aquest film basat en una novel·la de Philip K. Dick apunta a les vivències, experiències i els records com a factors determinants en la definició de la nostra pròpia identitat.

Ha calgut esperar una mica més a que el cinema abordi temes més controvertits com ara el de la identitat sexual. En aquest sentit, una pel·lícula molt recent, ‘Tomboy’, mostra des d’una mirada molt oberta el conflicte d’una nena preadolescent enfrontada al seu propi gènere i sexualitat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s