Experiència

atrapado en el tiempo

[Article publicat a la revista Valors i dins el projecte ‘Mataró Ciutat de valors‘]

És força habitual que les persones ens lamentem de no haver tingut l’oportunitat de repetir una situació, una actuació o un comportament comptant amb l’aprenentatge que ens aporten els anys o, el que és el mateix, l’experiència. Definim l’experiència com el conjunt de coneixements sobre un tema que s’adquireixen després d’haver-lo viscut, sentit o patit diverses vegades. Per això mateix, l’experiència va lligada al pas del temps i és a base de viure situacions diferents a mesura que ens anem fent grans quan anem agafant més experiència de la vida. Però, què passaria si tinguéssim l’oportunitat d’aturar el temps i reviure una i una altra vegada una situació fins que surti de la manera que nosaltres voldríem?  Aquest és, precisament, el plantejament que es va fer el director Harold Ramis a la seva celebrada comèdia “Atrapat en el temps”.

Protagonitzada per Bill Murray, el film té com a protagonista un meteoròleg malcarat i prepotent que es veu obligat, a desgrat, a cobrir una festa popular americana coneguda amb el “dia de la marmota”. El meteoròleg no suporta la idea de viure aquesta jornada que considera vulgar i sense interès. Però, per un inexplicable caprici del destí, de cop i volta es troba atrapat en aquest dia, obligat a reviure contínuament tots i cadascun dels moments que li resulten tediosos i insignificants. Fins que se n’adona que té l’oportunitat de modificar aspectes i donar un tomb a les situacions que marquen aquella jornada infinita, i descobreix així que allò insignificant pot tenir en realitat gran transcendència.

Així és com, mica en mica, el nostre protagonista es va fent conscient dels petits detalls que marquen la diferència en les nostres vides i fan que cada acció i cada dia sigui especial i diferent. I és també gràcies a aquesta broma del destí que el protagonista descobrirà l’amor. Però com en tot en aquesta vida, haurà de cometre molts errors abans de guanyar-se’l. I només quan haurà repetit molts cops la mateixa escena, després d’assolir el màxim nivell d’experiència, quan podrà trencar la maledicció, sentir-se satisfet amb si mateix i fer un pas endavant per continuar amb la seva vida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s