L’empoderament com a tema cinematogràfic  

erin brockovich

Per empoderament es defineix un procés de presa de consciència sobre les nostres capacitats com a ciutadans per decidir, valorar, posicionar-nos i oposar-nos a les qüestions que ens afecten. En el cinema, les pel·lícules que retraten revoltes socials i lluites de classes oprimides són les que millor exemplifiquen aquest concepte: des de la lluita per la supervivència i la dignitat de la classe obrera que és l’eix central de ‘Las uvas de la ira’ fins a les pel·lícules que mostren l’avenç de diferents minories i col·lectius, com “Milk”, “Las aventures de Priscilla”, “Amistad”, “Criadas y señoras” o “Siete años de esclavitud”.

L’empoderament també es pot entendre com una opció personal davant la situació adversa. Llavors implica certa llibertat per prendre decisions i agafar les regnes de la nostra vida i lluitar per la millora del nostre benestar personal i social. En aquesta línia, films com “Erin Brokovic”, “Caballero sin espada” o “Gandhi”, per citar exemples de diferents èpoques, demostren que els personatges que lluiten per la causa han estat ben tractats pel setè art. A casa nostra, un film recent com és “L’endemà”, el documental d’Isona Passola, sobre el procés cap al sobiranisme i la independència iniciat a Catalunya es pot agafar com a exemple d’un altres tipus d’empoderament. En aquest cas, seria el d’un poble determinat a aconseguir el seu objectiu polític i social.

L’empoderament s’associa sovint també a la lluita de la dona per assolir la igualtat d’oportunitats. En cinema, les pel·lícules que denuncien o retraten la situació de la dona en qualsevol època i indret del món aporten informació sobre el procés encara obert de l’empoderament femení. Des de dones de col·lectius oprimits com les protagonistes d’ “El color púrpura” a la comunitat femenina de “Magnolias de acero”, passant per la dona que triomfa professionalment a “Armas de mujer”. De les pel·lícules iranianes com “El círculo”, que denuncien tota la feina que encara queda per fer a països del tercer món, a films com “Klute” o “Nymphomaniac” que aborden el tema de la sexualitat femenina. Els exemples són infinits i variats, com els àmbits, bifurcacions i reptes que tenen per davant les dones, i tots els col·lectius que busquen el seu empoderament.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s