Money makes the world go round

money

[Article publicat a la revista Valors]

Una avariciosa parella que mor sepultada en diners és una de les imatges més emblemàtiques de la història del cinema. Forma part d’un clàssic del cine mut, la pel·lícula Avaricia d’Erich Von Stroheim, i mostra tot allò de dolent que els diners poden fer aflorar en les persones. Des dels pioners del cinema mut fins a produccions recents com El Lobo de Wall Street, de Martin Scorsese, els perills, excessos i pecats provocats pels diners han estat un tema cabdal a la gran pantalla.

Permetríeu que la vostra parella se n’anés al llit amb un altre a canvi d’un milió de dòlars? Aquest conflicte moral provocat pels diners és el que planteja la pel·lícula Una proposición indecente, d’Adrian Lyne, en la qual una parella amb necessitats econòmiques es veu obligada a respondre a aquesta pregunta que es formula un multimilionari excèntric, Robert Redford, encapritxat per Demi Moore. En aquest cas, les implicacions morals de la proposta indecent faran aflorar molts altres conflictes de parella i posen a prova els límits de la confiança i l’amor.

Poques vegades al cinema els diners apareixen associats a accions o valors positius. Més aviat al contrari, els diners són sempre el desencadenant de situacions dramàtiques per excés o per defecte. Així, pel·lícules com Wall Street d’Oliver Stone mostren l’altra cara de la moneda dels brokers de Nova York moguts per l’ambició desaforada pels diners. A Fargo, un home de l’Amèrica profunda es capaç d’organitzat el segrest de la seva pròpia dona per aconseguir diners. A Tumba abierta, de Danny Boyle, una banda d’atracadors de segona es maten entre ells moguts per l’avarícia d’obtenir una major part del botí d’un robatori.

Money makes the world go round”, els diners fan girar el món, cantaven Liza Minelli i Joel Grey a un dels números més famosos de Cabaret i del cinema musical.  Una cançó enganxosa i popular que sintetitza el gran poder que tenen els diners en la nostra societat i com d’una manera o altre ens movem al ritme que marquen bitllets i monedes. Un altre musical, “Pennies from heaven”, que fa un dur retrat dels anys de la depressió als Estats Units, inclou un número dedicat als diners que també recorda les misèries associades a l’absència de diners.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s