La integritat

Schindler list Spielberg Liam Neeson

Definim com a íntegra la persona que actua de forma correcta segons els seus valors i principis, i que destaca per la seva honestedat, lleialtat, i capacitat de respectar els altres com a sí mateixa. El cinema s’ha fixat sovint en personatges que han fet gala de la seva integritat per posar-los com a exemples a seguir, precisament perquè a la integritat se li associen una vola colla de valors positius. Així, grans personatges històrics com Gandhi, Mandela, Malcolm X han estat objecte de biopics cinematogràfics que recorden i reivindiquen la seva figura i, sobretot, el seu comportament íntegre i conseqüent amb allò que creien i defensaven. 

Però més enllà dels retrats dels grans homes, el món del cinema també s’ha fixat sovint en personatges anònims que han destacat per la seva integritat. En alguns casos, aquestes pel·lícules s’han inspirat en fets reals com, per exemple, els de Vera Drake, que realitzava avortaments clandestins a joves sense recursos o Erin Brokovich, que va fer possible una demanda contra una gran multinacional per un cas de contaminació ambiental.

A ‘La lista d’Schindler’, Steven Spielberg va construir el seu personal retrat sobre la persecució i assassinat de jueus durant l’Alemanya nazi a partir d’un dels personatges amb què fàcilment es pot descriure el valor de la integritat. Liam Neeson va donar vida a Oskar Schindler, un empresari alemany afiliat al partit nazi que va salvar més d’un miler de jueus agafant-los com a ma d’obra de les seves fàbriques. Schindler, que es presenta al principi de la pel·lícula com un oportunista i vividor, va evolucionant i transformant el seu posicionament fins a convertir-se en una persona tenaç, conscienciada i humanitària, una persona íntegra en definitiva.

I allà on no arriba la realitat, hi arriba la ficció. Així, es poden trobar una bona colla de personatges ficticis que sintetitzen les característiques de les persones íntegres. Un bon exemple n’és el professor protagonista d’’El club de los poetas muertos’, l’ingenu senador interpretat per James Stewart a ‘Caballero sin espada’ o, més recentment, la protagonista del drama laboral ‘Dos días, una noche’, un exemple de superació, perseverança i solidaritat.

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s