Timbuktu: L’ascens del jihadisme

Fotograma de Timbuktu

[Text escrit pel programa de mà del cinema Foment]

Les notícies que cada dia ens arriben sobre l’ascens del jihadisme fan de Timbuktú una pel·lícula tristament necessària. El director maurità Abderrahmane Sissako ha volgut, amb aquest film metafòric i subtil, mostrar i al mateix temps advertir dels mètodes d’un sistema repressor i violent que mica en mica es va filtrant per tot arreu –fins i tot a un petit poblat de ramaders al bell mig del desert de Mali– imposant lleis absurdes que ni tan sols els seus defensors són capaços d’arribar a entendre.

Amb una mirada poètica i plena de metàfores, aparentment amable malgrat la seva cruesa, el cineasta maurità no es talla en la seva crítica i denúncia d’una situació que, avui, sembla anar a molt més. Davant la barbàrie i la foscor, Sissako hi avantposa la tolerància i la cultura.

Sissako, un dels grans representants del sempre desconegut cinema africà, ha comptat amb la producció francesa per poder tirar endavant aquest film que es va estrenar a Cannes, que va triomfar als Premis Cesar i que va ser nominada a millor film de parla no anglesa als Oscars de Hollywood. ‘Timbuktú’ s’inspira en uns fets reals: la lapidació a Mali d’una parella amb fills que vivieun junts però no estaven casats.

La pel·lícula destaca per la seva narració esquemàtica i simbòlica, a partir de petites situacions -bellament fotografiades- que retraten aquest ascens del terror jihadista. I en resposta a l’absurd mecanisme que mou el terror, el director hi contraposa les arts, el coneixement, la cultura, com una via de resistència.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s