Els meetups, espais de trobada reals que neixen del món virtual

Els meetups, espais de trobada reals que neixen del món virtual

Els meetups, espais de trobada reals que neixen del món virtual

[Article publicat a la revista Valors del mes de desembre 2016]

Revitalitzar les comunitats locals i promoure, aprofitant les tecnologies digitals,  trobades en el món real de persones amb interessos similars. Aquesta és la finalitat de Meetup, una xarxa social creada l’any 2002 per Scott Heiferman, Matt Meeker y Peter Kamali.

Vols jugar a pàdel però ningú del teu entorn en sap o li interessa? T’agrada comentar a fons les pel·lícules quan surts del cinema? Vols practicar la teva conversa en anglès o alemany? Busques un grup de fent per fer caminades o sortides fotogràfiques? No t’agrada anar sol al teatre? Les possibilitats que ofereix la plataforma són infinites. Des de socialitzar-se els caps de setmana fins a trobar nous contactes professionals i oportunitats laborals. O parella, perquè encara que Meetup no sigui pròpiament una pàgina de cites, també s’hi poden trobar grups de solters i d’‘speed-dating’.

La  plataforma actua com a punt de trobada online de gent amb interessos i aficions diversos, que van des de la política, l’esport, la cultura, el senderisme, la tecnologia, els idiomes o l’emprenedoria. Un promotor organitza una trobada en un espai real i les persones interessades només ha de confirmar la seva assistència i anar-hi, és clar. Els usuaris s’hi poden donar d’alta de forma gratuïta. L’aplicació no té publicitat i es finança a partir de les subscripcions que es cobren als organitzadors de grups.

Segons els propis promotors de Meetup, la seva missió és la de revitalitzar les comunitats locals i ajudar la gent a autoorganitzar-se. “Unint-nos al voltant d’interessos compartits fem avançar les nostres vides i contribuïm a fer els nostres pobles i ciutats més forts, saludables i feliços”, asseguren en el seu blog corporatiu. La idea va sorgir després que els seus creadors llegissin un llibre del sociòleg Robert Putnam que advertia de la pèrdua de capital social que comporta la vida moderna. Amb Meetup, van voler aprofitar els avenços d’aquesta “vida moderna” per facilitar les reunions en l’àmbit local.

Hi ha una altra idea motora darrera els Meetups, la que creu que quan les persones es reuneixen per fer o parlar d’allò que més els importa, donen el millor d’elles mateixes. I aquest nou format de trobades reals promogudes des de l’àmbit digital ajuden a trobar els nostres grups d’interès.

Hi ha qui organitza les trobades amb la finalitat de donar-se a conèixer professionalment i fer-hi negoci, ja sigui organitzant cursos, seminaris o fent pagar petites quotes per participar. Però també hi ha qui convoca trobades de manera altruista, amb ganes de conèixer gent i compartir la seva afició amb els altres. Sigui com sigui, de la socialització amb altres en surt diàleg, diversió, idees, ajuda mútua i qui sap si amistats o oportunitats professionals.

El format dels meetups té gran implantació a Estats Units i països europeus. Per això, en una gran part dels meetups que s’organitzen a Barcelona i Catalunya és habitual trobar-hi promotors estrangers o que l’idioma que predomina a la reunió sigui l’anglès. Però mica en mica la xarxa també va creixent a casa nostra. En un món on tot es torna virtual, cal celebrar i preservar les iniciatives que promouen espais de trobada de persones de carn i ossos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s