Nominacions als Premis Gaudí

Els Premis Gaudí parlen molt poc català

La mort de Lluis XIX, nominada al premi Gaudí

[Article publicat al digital Núvol.com]

Dels 29 llargmetratges que s’han inscrit als premis Gaudí, només set s’han rodat en català. D’aquestes set, quatre opten al premi de la millor pel·lícula catalana de l’any. Són El rei borni, de Marc Crehuet; La propera pell, d’Isaki Lacuesta i Isa Campo; Les amigues de l’Àgata, de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen, i Tots els camins de Déu, de Gemma Ferraté. La manca de produccions en català ha fet que el cinema alternatiu, independent i d’autor es coli en la que hauria de ser la principal categoria dels premis del cinema català.

Però els Gaudí ja fa temps que són conscients del problema i per això hi ha una altra categoria, la de millor pel·lícula en llengua no catalana. Aquí han quedat finalistes La mort de Lluís XIV, d’Albert Serra; Un monstruo viene a verme, de J.A. BAyona; 100 metros, de Marcel Barrena i Callback, de Carles Torras. D’aquests quatre films, dos estan rodats en anglès, un en francès i un en castellà.

Que els acadèmics catalans hagin optat per aquests films a d’altres tan aplaudits i celebrats com, per exemple, Tarde para la ira o El hombre de las mil caras (presents amb una sola nominació merament testimonial en ambdós casos) parla per si mateix de les contradiccions internes de la indústria cinematogràfica catalana. No s’acaba d’apostar pel cinema en català però tampoc es reconeix obertament i desacomplexadament el cinema fet en castellà.

Les nominacions als IX Premis Gaudí són el viu retrat d’aquestes contradiccions i dels equilibris que cal per donar cabuda a totes les identitats del cinema català. Perquè si una cosa es pot afirmar de la llista de finalistes d’aquest any és que la cosa ha quedat força repartida i equilibrada, i que no hi ha grans i sonades absències com, per exemple, la que fa dos anys va deixar fora de joc el celebrat film d’Albert Serra, Història de la meva mort.

Aquest any, Serra acapara 7 nominacions amb La mort de Lluís XIV, i se situa al top cinc de les més nominades juntament amb El rei borni (8 nominacions), 100 metros y Un monstruo viene a verme, que en tenen 11, i la gran favorita de l’any, La propera pell, que suma un total de 14 nominacions.

Amb 4 nominacions competirà Cerca de tu casa, amb 3 The Chosen (El elegido) i amb 2 Callback i Toro. Han obtingut una sola nominació els llargmetratges Les amigues de l’Àgata, Tots els camins de Déu i Contratiempo; els documentals Alcaldessa, Bigas x Bigas, Priorat i Sexe, maraques i chihuahues; la pel·lícula d’animació Ozzy; les pel·lícules amb participació de talent català El hombre de las mil caras, Gernika i Tarde para la ira; els curtmetratges En la azotea, Graffiti, Tiger i Timecode; les pel·lícules per a televisió Ebre, del bressol a la batalla, Fassman, l’increïble home radar, La Xirgu i Laia; i les pel·lícules europees Elle, Mustang, El fill de Saül i Llagosta. 

En total 32 produccions de les 74 inscrites enguany han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema CatalàMiranda GasFrancesc Orella han estat els encarregats d’anunciar els finalistes en un acte que s’ha celebrat a la Pedrera i que ha comptat amb la presència de la presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català, Isona Passola, i del sotsdirector de la Fundació Catalunya La Pedrera, Xavier Bas, així com d’altres autoritats, acadèmics i productors, actors, directors i equips tècnics de les pel·lícules candidates.

En la categoria de millor direcció, són finalistes Albert Serra per La mort de Louis XIV (La mort de Lluís XIV); Isaki Lacuesta i Isa Campo per La propera pell; Juan Antonio Bayona per A Monster Calls Marc Crehuet per El rei borni. Les nominades en la categoria de millor protagonista femenina són Betsy Túrnez i Ruth Llopis per El rei borni; Emma Suárez per La propera pell i Sílvia Pérez Cruz per Cerca de tu casa. Els nominats a millor protagonista masculí són Alain Hernández per El rei borni; Àlex Monner per La propera pell; Eduard Fernández per El hombre de las mil caras i Miki Esparbé per El rei borni. Els nominats a millor guió són Carles TorrasMartín Bacigalupo per Callback; Isa CampoIsaki Lacuesta i Fran Araújo per La propera pellMarc Crehuet per El rei borni i Marcel Barrena per 100 metros.

Els films finalistes han estat escollits pels 429 acadèmics cridats a votació. Ara, aquests mateixos acadèmics hauran d’escollir les guanyadores en una segona volta de votacions, que s’iniciarà el proper 3 de gener. El veredicte es donarà a conèixer en una gala que tindrà lloc el 29 de gener a l’auditori del Fòrum. La gala, dirigida per Lluís Danés, serà presentada per l’actor Bruno Oro. En el transcurs de la gala, l’actor Josep Maria Pou rebrà el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per la seva trajectòria.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s