El fenomen dels Youtubers

youtubers-viners

[Article publicat a la secció de Tendències de la revista Valors]

Per a la majoria de nosaltres, Youtube és una plataforma on trobar vídeos divertits, tràilers de pel·lícules, buscar tutorials per resoldre algun problema o deixar-nos entendrir per l’última gracieta d’un gatet o un nadó. Però per a tota una generació de joves i adolescents, Youtube és el sinònim del territori on habiten els seus ídols, els Youtubers.

Són joves com ells que, armats amb una webcam o una càmera de vídeo, s’han donat a conèixer gravant-se a sí mateixos i penjant aquests vídeos a Yotube. Parlen de música, de videojocs, de moda o senzillament fan broma sobre qualsevol tema, però ho fan amb un to desenfadat, sense normes, i amb el mateix idioma que parlen els seus seguidors. Així és com aquests youtubers s’han anat fent un espai i guanyant fama fins a donar nom a un dels fenòmens digitals més sorprenents dels darrers anys.

El nom d’ElRubius potser no diu res a gent que superi la trentena, però aquest youtuber de 27 anys, compta amb més de 23 milions de seguidors i és el més seguit de l’estat espanyol i el tercer a nivell mundial. Viu de la publicitat que ingressa de de la plataforma i també de les campanyes que li ofereixen marques comercials, com és el cas de molts altres youtubers que, sense arribar a aquestes quotes de popularitat, sí que han aconseguit un grau de rellevància suficient com per captar l’atenció del publicistes i caps de màrqueting.

Molts joves s’emmirallen en els seus ídols i el seu aparent estil de vida divertit i de diner fàcil, i, de la mateixa manera que abans somiaven amb ser astronautes o bombers, avui els nens i nenes ja pensen en convertir-se en Youtubers, davant el desconcert dels pares i mares que no saben com afrontar la situació. Alguns fins i tot consideren l’opció de Youtube com una alternativa als estudis.

És cert que el fenomen Youtuber té una cara positiva, que trobem per exemple en els booktubers, o joves que recomanen lectures i llibres a través de la plataforma de vídeo. I els experts asseguren que els seguidors dels Youtubers els perceben com a gent honesta i les empreses cerquen desesperadament aquests influencers perquè transmetin els seus valors de marca.

Però els Youtubers també s’han fet tristament famosos per dur a terme bromes de mal gust i ofensives, només per aconseguir més seguidors, sense pensar en les conseqüències dels seus actes ni en l’impacte que poden tenir en la gent que els admira.

El fenomen creix desmesuradament i ho fa entre un sector de la població molt jove i immadur, raó per la qual es fa més que necessària una educació enfocada a valors, però que haurà també d’aprendre a parlar en el mateix idioma de les generacions que pugen en un món de nous formats audiovisuals i noves tendències digitals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s