Estrelles del pop que transformen la cultura

 

Expo-David-Bowie-is-on-y-a-ete-on-vous-dit-tout.pngBarcelona acull dues macro exposicions dedicades als cantants David Bowie i Bjork. Es poden visitar respectivament al Museu del Disseny de Barcelona i al Centre de Cultura Contemporània (CCCB) procedents de grans capitals mundials com Londres, Los Angeles, Sidney o Tòquio.

L’exposició de David Bowie està organitzada pel Victoria and Albert Museum de Londres, el principal museu dedicat al món del disseny i l’art. Es tracta d’una retrospectiva de la trajectòria artística de David Bowie que intenta explicar, a través de més de 300 objectes, quines han estat les influències que el cantant va anar recollint per configurar la seva pròpia personalitat artística, i al mateix temps, com ha influenciat l’obra i figura de David Bowie en  l’art, el disseny, el teatre i la cultura contemporània. Així, descobrim que en la configuració de David Bowie hi ha influït artistes com William Burroughs, Stanley Kubrick o J.G. Ballard, i moviments com el dadaisme i l’època dels cabarets de Weimar, entre molts altres. Amb aquesta mostra, Bowie deixa de ser un cantant pop per convertir-se en un artista multidisciplinar i transversal equiparable a figures capitals com Duchamp.

“Bjork Digital” és el títol d’una exposició dissenyada per la mateixa cantant islandesa en col·laboració amb altres creadors visuals com Michel Gondry, Spike Jonze, Alexander McQueen, Nick Knight, Stéphane Sednaoui, Jesse Kanda, Andrew Thomas Huang, Warren du Prees o Nick Thornton Jones, entre d’altres. S’inspira en la seva pròpia discografia per proposar una experiència de realitat virtual que permet viure una connexió sensorial i teatral amb l’artista. Bjork, que ha estat sempre una artista avançada als seus temps, torna a transcendir el seu paper d’estrella de la música electrònica per presentar-se com una pionera de l’art tecnològic. De nou, una creadora transversal.

Dues exposicions de plantejament ben diferent però que posen de relleu la transcendència d’algunes de les grans estrelles de la música i la seva influència més enllà de l’àmbit musical. Són mostres que conviden a fer una relectura de la cultura contemporània i que ens parlen del rol que han tingut aquestes figures populars en la seva configuració. Exposicions, en definitiva, que eleven la música rock, pop i electrònica a un altre nivell. D’alguna manera, es produeix el mateix reconeixement que s’està produint amb els compositors de bandes sonores que, després de dècades tractats com a músics “de segona”, ara entren per fi a les programacions de les grans orquestres i auditoris internacionals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s