Tilla Durieux, més que una musa

Franz Von Stuck, el pintor simbolista alemany, és un dels meus artistes favorits. Tinc la seva versió de ‘Judith matant a Holfernes’ penjat al meu despatx i he visitat vàries vegades la seva casa taller a Munich, la Villa Stuck, dissenyada per ell mateix i ja de per sí una obra representativa del simbolisme i l’art nouveau.

Un dels seus quadres més coneguts de es un retrat de la bruixa mítica Circe, sobre la qual, per cert, vaig llegir fa poc la novel·la de Madeline Miller, que recomano fervorosament. Recentment he descobert que la model del quadre va ser l’actriu austríaca Tilla Durieux, i el personatge també m’ha fascinat.

Durieux, nascuda a Viena el 1880 amb el nom d’Ottilie Godeffroy, va fer carrera com actriu de teatre i cinema a Àustria i posteriorment a Alemanya. Entre d’altres obres, va representar la Salomé d’Oscar Wilde a Berlín l’any 1904, i també va formar part de la famosa companyia teatral d’Erwin Piscator.

També va fer moltes pel·lícules, tant en l’època muda com en la sonora, entre les quals destaca la seva aparició a ‘La mujer en la luna’, el clàssic de ciència ficció de Fritz Lang.

Buscant informació sobre la Tilla he vist que no només va ser model del quadre de Von Stuck. També la van retratar molts altres artistes, entre els quals destaquen les obres de Renoir, Kokoschka o Max Oppenheimer.

Actualment, a Berlín, hi ha un parc molt a prop de la Postdamer Platz que porta el nom de Tilla Durieux.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s