Renoir imita Renoir

Auguste Renoir és un dels representants més reconegut de l’impressionisme francès sorgit al segle XIX com a alternativa a la pintura realista, que en aquell moment deixava de tenir sentir per l’aparició de la fotografia.

Potser per això no ens hauria de sorprendre que un dels seus fills, Jean Renoir (que podeu veure retratar amb la seva mare Gabriel en el quadre d’aquí sota), seguís les seves passes en el món de l’art, però en una àrea diferent: el cinema.

Jean Renoir va ser una de les figures més rellevants del cinema francès d’entreguerres i representant del corrent conegut com a realisme poètic. De nou, sense perdre la realitat de vista, aquesta se’ns mostra des d’una òptica subjectiva i poètica.

Malgrat la diferència en el mitjans, la influència d’Auguste Renoir en les obres de Jean Renoir és força evident. Jean Renoir va estar profundament influenciat per la visió del seu pare sobre la vida i les relacions humanes, i això es reflecteix en les seves pel·lícules, on hi podem trobar referències als quadres de Renoir pintor.

Les obres d’Auguste Renoir estan plenes de vida, i les seves representacions de persones i escenes de la vida quotidiana són lluminoses, colorides i expressives. Aquesta mateixa sensació de vida i expressivitat es pot veure en les pel·lícules de Jean Renoir, que sovint tracten sobre les relacions humanes i les emocions. Un exemple el podem trobar en aquest espectacular pla seqüència de la pel·lícula Los bajos fondos (1936).

Fixeu-vos que en aquest pla seqüència hi podem veure cites més o menys literals a algunes de les obres del Renoir pare.

Aquest pla seqüència de Los bajos fondos, per cert, molt bé hauria pogut inspirar el famós pla seqüència de Fellini Ocho y medio (1963).

La influència d’Auguste Renoir en la filmografia de Jean Renoir és innegable. Des de la visió sobre la vida i les relacions humanes fins a l’estil visual, el fill de Renoir va estar molt marcat per la pintura del seu pare i la seva visió del món.

El mateix any 1936, Renoir ja havia rodat un migmetratge titulat Une partie de campagne on també feia un homenatge explícit a la pintura del seu pare, evocant alguns dels seus quadres, tal i com podeu veure a les imatges.

Avui en dia, les pel·lícules de Jean Renoir es valoren com a clàssics del cinema per la seva sensibilitat i la seva capacitat per capturar les emocions humanes de manera vibrant, com igual de vibrant és l’obra impressionista d’Auguste Renoir.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s