Dos moments del Docs Barcelona

El festival Docs Barcelona es va acabar diumenge passat però a mi encara m’havia quedat pendent parlar de dos documentals que em van agradar molt. En concret, us explicaré dos moments que em van impressionar bastant.

Spaceship Earth

Aquest és un documental sobre el canvi climàtic que parteix de la idea expressada per Marshall McLuhan sobre el planeta terra com una nau en la qual tots els habitants en som tripulants i, per tant, responsables de la seva sostenibilitat. El documental aporta, durant dues hores, dades i teories explicades per científics de diferents camps que demostren que si no fem alguna cosa, al Planeta terra li queda poc temps de vida.

Una de les dades l’aporta un científic que es dedica a observar la fauna de l’àrtic, i que relata una escena esfereïdora. Aquest científic es dedica a observar uns ocells de l’àrtic que viuen de menjar el bacallà que viu a sota les plaques de gel. A causa del desgel, aquestes plaques s’estan desfent i desplaçant, i per això el bacallà també es desplaça, provocant que aquests ocells no poden accedir al seu aliment. Però això no és el pitjor. En un moment de la seva experiència, el científic va veure arribar una femella d’os polar amb dos cadells. De sobte, observa com l’os, que pot pesar fins a 500 quilos, remena entre el niu dels ocells en observació i es menja els seus ous, més petits que els d’una gallina. La reflexió del científic ve a ser: “si un os polar es trasllada 200 quilòmetres per l’àrtic buscant aliment i l’única cosa que troba són aquests ous petits, és que alguna cosa falla. És la constatació del fracàs de l’ecosistema”.

Així ens estem carregant el planeta.

 

Rebels on pointe

Canvi total de tema amb aquest documental sobre Les ballets trockadero de Montecarlo, una companyia de ballarins professionals transvestits que ofereixen espectacles de ballet clàssic amb tocs d’humor. A Catalunya són poc coneguts però són autèntiques estrelles als Estats Units i sobretot al Japó. La companyia va néixer l’any 74 de manera força underground i han anat guanyant popularitat i reconeixement amb els anys. Tots els membres de la companyia són homosexuals que actuen transvestits, emulant el model dels ballets russos que van enamorar l’Europa de principis del segle XX i ballant, per tant, sobre les puntes com fan les ballarines clàssiques.

Un dels membres de la companyia forma part també de la National Ballet Company dels Estats Units, cosa que ja ens dóna la idea del nivell de professionalitat dels membres de Les Ballets Trockadero. Aquest ballarí explica que a la companyia nacional de dansa ell, com a home, sempre ha de fer el mateix paper, el del príncep que enamora la princesa del conte. Un paper que, segons confessa aquest jove homosexual, va totalment en contra de la seva naturalesa. Per això, afegeix, és tan important poder ballar amb les Trock. Aquesta companyia transgredeix les normes establertes i presenta nois amb tutú que ballen de punta.

Alguna vegada ho heu intentat? Proveu de fer-ho ara i veureu el mèrit que tenen aquests Rebels on pointe. A banda de la seva aportació a la lluita per la igualtat de drets del col·lectiu gai, és clar.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s