Dues mirades documentals al conflicte palestí

Ghost-Hunting-2-1170x486La Mostra de Cinema Àrab i del Mediterrani que se celebra aquesta setmana a la Filmoteca de Catalunya ofereix dins la seva programació dues obres que ofereixen una mirada al conflicte entre Israel i Palestina des del cinema documental, però amb plantejaments estètics molt diferents.

Ghost Hunting (Istiyad Ashbah), de Raed Andoni

El director de Ghost Hunting, el palestí Raed Andoni, buscar en aquest documental semi-ficcionant expiar els fantasmes que el persegueixen després d’haver estat ell mateix empresonat en un centre d’interrogació d’Israel quan tenia divuit anys. Per això, posa un anunci a un diari fent una crida a d’altres presos d’aquests centres i presons israelianes per participar en un particular càsting per a un film sobre el tema.

El càsting es converteix en la forma per fer aflorar els testimonis i experiències d’aquests presos polítics, i mica en mica, tots ells es van implicant en un projecte que passa per reconstruir físicament el centre d’interrogatori de Moskobiya i reproduir les situacions i escenes violentes i humiliants que s’hi van viure.

Així, mica en mica, la ficció i el documental es van fusionant en un film on afloren records i emocions viscuts durant l’empresonament, i que es converteixen en el dur testimoni de les víctimes de la repressió política vers els palestins.

https://player.vimeo.com/video/41023040?color=ffffff&title=0&byline=0&portrait=0

Off Frame AKA Revolution Until Victory (Kharej Al-Itar aw Thawra Hata el Nasser), de Mohanad Yakubi

El debutant Mohanad Yaqubi aprofita el material audiovisual recentment descobert –el que es coneix com a found footage- per fer un repàs a la complexa història de Palestina. A través d’aquestes imatges documentals dels anys 60 i 70 es mostra la progressiva presa de consciència i l’organització de la lluita armada per defensar el territori de Palestina ocupat per Israel a partir del 1948.

El documental mostra les imatges muntades en un ordre més o menys cronològic i sense cap narrador que expliqui els fets, de manera que són les pròpies imatges les que parlen per si mateixes. En el film s’hi inclouen imatges com ara la visita de Jean Luc Godard a Palestina o dels fets que van tenir lloc als jocs olímpics de Munic, i es combinen amb les imatges trobades que va fer la Palestine Film Unit, un grup creat a la dècada dels seixanta amb vocació de ser la secció cinematogràfica del moviment de lluita per l’alliberament de Palestina.

També hi veiem imatges dels entrenaments militars, de l’educació de dones i nens per sumar-se a la causa palestina i de diverses intervencions del líder palestí Iàssir Arafat.

El documental es clou amb algunes imatges més actuals que mostren la situació actual del conflicte i la convicció del poble palestí de seguir lluintant per la seva llibertat i dignitat.

En definitiva, es tracta d’una rara ocasió d’aprofundir sobre el conflicte palestí des d’un punt de vista propi a partir de les imatges filmades pels propis palestins per deixar testimoni de la seva lluita.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s