La mare Rússia no estima els seus fills

imagesTot el cinema d’Andrey Zvyagintsev té una càrrega política que obliga a llegir les seves pel·lícules entre línies, i la seva obra més recent, Sin amor, no és cap excepció.

Aparentment, el film relata -amb una fredor esfereïdora- la ruptura sentimental d’un matrimoni en procés de separació, posant especial atenció en els efectes que el mal rotllo familiar té sobre el fill preadolescent de la parella.

Durant la primera part de la pel·lícula, el film ens presenta els personatges i ens mostra els seus esforços per refer les seves vides amb altres parelles. Descobrim alguns detalls rellevants de tots dos: ell, ortodox, necessita estar casat per poder conservar la seva feina, per la qual cosa abans el divorci ja ha embarassat a la seva nova parella. Ella, mare jove a contracor, confessa el seu rebuig a una maternitat que li va ser “imposada”.

Aquests poden semblar elements anecdòtics, però sens dubte son detalls que ens ajuden a fer la lectura política que Andrey Zvyagintsev dibuixa de forma velada i simbòlica, segurament intentant fugir de la censura i possibles represàlies al seu país, tal i com ja va fer al seu film anterior, la magnífica Leviatán.

La segona part de la pel·lícula se centra en la recerca del fill desaparegut, un nen desemparat que desapareix sense deixar rastre davant l’esfereïdora indiferència d’un pare i, sobretot, una mare sense amor ni estima pels seus fills, que simbolitza molt més del que pot semblar. Atents, per tant, a les pistes que ens dóna el propi film, sobretot en el pla final. Entretant, el director fa un retrat social de la societat russa, el funcionament de les institucions i la realitat del país.

Sin amor va ser la pel·lícula guanyadora del premi del jurat a Cannes i està nominada a l’Oscar de parla no anglesa en representació de Rússia.

 

Un pensament sobre “La mare Rússia no estima els seus fills”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s