Literatura i sexe

Dues propostes de temàtica literària (i sexual) molt xules dins l’Atlàntida Film Fest de Filmin.

‘Quiero hablar de Duras’ (Claire Simon, 2021) posa en escena, amb actors, les sessions de gravació de l’entrevista que Yann Andrea va fer amb una periodista per parlar de la naturalesa de la seva estranya relació amb Marguerite Duras. L’entrevista va restar inèdita fins la mort d’Andrea.

Yann Andrea, homosexual reconegut, tenia vint i pocs anys quan es va convertir en l’amant de Duras, que en tenia 38 més que ell. Ella el va anular fins a convertir-lo en secretari, amant i esclau sense voluntat pròpia.

El testimoni de Yann Andrea posa de manifest una relació tòxica, marcada per la dependència emocional, el masoquisme i la crueltat, però també per una forma d’amor i sexe intens com ho és tota l’obra de la Duras.

La pel·lícula inclou imatges d’arxiu on veiem a l’escriptora i directora de cinema i fragments de les seves pel·lícules, un contrapunt per confirmar el relat d’Andrea. Impressionant la narració que fa l’actor Swann Arlaud, i també la presència sempre magnètica d’Emmanuelle Devos.

‘Amando a Highsmith’ (Eva Vitija, 2022) és un interessant documental sobre Patricia Highsmith centrat específicament en la seva vida sexual i les relacions que va mantenir amb diferents dones al llarg de la seva vida.

En el documental veiem com l’autora va incorporar elements de la seva vida privada i sentimental, i del seu conflicte interior, en moltes de les seves obres i especialment en el personatge de Tom Ripley.

També ens recorda que Carol, adaptada al cinema per Todd Haynes, es va publicar originàriament sota pseudònim en una època en que no era habitual parlar d’una relació lèsbica, i molt menys fer-ho amb un final feliç.

Del documental em quedo amb el testimoni de Tabea Blumenschein, actriu, directora i pintora alemanya que va ser amant de la Highsmith, però que és més interessant per les col·laboracions que va fer a les pel·lícules d’Ulrike Ottinger.

Un pensament sobre “Literatura i sexe”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s