Nostàlgia i futur del cinema

A la cartellera coincideixen dues pel·lícules molt diferents entre sí, però que tenen en comú que parlen sobre cinemaThe Fabelmans, d’Steven Spielberg, i Babylon, de Damien Chazelle. Son dos films oposats com la nit i el dia que ens conviden -en menor o major mesura- a gaudir del cinema, però també a reflexionar sobre el seu passat i, sobretot, sobre el seu futur.  

En un moment en què les sales es veuen amenaçades per les plataformes d’streaming i el canvi d’hàbits dels espectadors, no deixa de ser curiós que el Cinema -així, en majúscules- es converteixi en tema de grans produccions estrenades en sales. També és significatiu que aquestes pel·lícules ens parlin del Cinema amb una mirada retrospectiva i nostàlgica, més basada en els records i la idealització del passat que no pas amb una voluntat de mirar cap al futur.

Això es pot entendre en el cas de la pel·lícula d’Steven Spielberg, que a The Fabelmans, Spielberg no només dirigeix sinó que per primera vegada també signa, al costat de Tony Kushner, el guió de la pel·lícula. No en va, doncs als seus 77 anys, Spielberg ens proposa una exploració de la vida de la seva pròpia família i els seus records d’infància i joventut a la dècada dels 50 i 60. Uns records estretament vinculats a la descoberta del cinema i el seu procés d’aprenentatge del mitjà, que li servirà també -i sobretot- per canalitzar el trauma de la separació dels seus pares.

No és la primera vegada que Spielberg ens parla del divorci dels pares i les famílies desestructurades. De fet, aquest ha estat un tema recurrent en la seva filmografia, des d’ET a La guerra de los mundos, per citar dos exemples. Ara, però, ho fa en una pel·lícula clarament autobiogràfica, realitzada ara que els seus pares ja son morts i amb voluntat de retre’ls un homenatge, que al mateix temps també és una celebració de la famosa “màgia del cinema”.

Protagonitzada per Paul Dano i Michelle Williams en els rols del pare i la mare, The Fabelmans ens mostra també el camí del jove Spielberg des de la primera descoberta de la sala de cinema fins als seus inicis com a aprenent en uns estudis professionals. La passió pel cinema s’entrellaça amb el conflicte familiar, regalant-nos seqüències sensacionals com la de la moviola, en la que el noi descobreix el secret de la mare a través de les filmacions de vídeos familiars.

Un altre moment destacat és la de la lliçó de cinema de John Ford, una trobada real que Spielberg ha explicat en diferents ocasions, i que en aquest film reconstrueix tal qual sembla que va ser. El millor, sens dubte, és haver comptat amb el director David Lynch en el rol de John Ford, cosa que converteix en un moment lynchià aquesta escena que també és entranyable. Però el més interessant és que aquesta seqüència final li serveix a Spielberg per rubricar un manifest sobre la seva forma d’entendre el cinema, que es resumeix amb una única premissa: No avorrir.  

Molt diferent a la proposta clàssica i entranyable d’Spielberg és la proposta de Damien Chazelle a Babylon. En aquest cas, estem davant d’una pel·lícula post-moderna, del tot excessiva, barroca i exagerada, ambientada en el pas del mut al sonor. Ja en vaig parlar aquí.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s