La teatral vida de Valeria Bruni Tedeschi

Valeria Bruni Tedeschi rememora a “La gran juventud” (Les amandiers, 2022) el seu pas per l’escola de teatre de Les Amandiers de Nanterre. Aquest és un nou exemple d’autoficció que s’afegeix a una filmografia molt marcada per les seves experiències de vida, que s’entenen molt més sabent que és la filla mimada d’una família benestant torinesa que es va refugiar a França fugint de l’onada terrorista de les Brigades Roges. Només cal veure la meravellosa El castillo en Italia o La casa de verano per veure el seu estil de vida.

Tornant al tema de Les amandiers, cal saber que la Bruni va sortir l’any 1987 la versió del Plátonov de Chéjov que Chereau va portar al cinema (titulada Hotel de France) després d’haver-ne dirigit també la versió en teatre amb els mateixos actors. Entre ells, a més de la Bruni, també hi eren Vincent Pérez i Agnes Jaoui. En aquesta foto en blanc i negre els podeu trobar, al costat de Cheréau i Pierre Romans.

A “La gran juventud” es rememora com van ser els càstings i els assajos d’aquest muntatge teatral sota la direcció del mític Chereau, en una època sobrevolada pel consum de drogues i l’amenaça de la Sida. El retrat de Chereau, interpretat per Louis Garrel, potser cau una mica en el clixé del director exigent i despòtic, però té la seva gràcia veure’l convertit en personatge.

Les pel·lícules de la Valeria Bruni sempre desprenen una energia molt pròpia d’ella, i els seus personatges, un punt de despreocupada bogeria i alegria de viure, i això és el que ens tornem a trobar en aquesta pel·lícula sobre el món del teatre, que tot i no ser rodona del tot, és agradable de veure.

Entre els seus protagonistes, per cert, joves promeses del cinema francès com ara Nadia Tereszkiewicz, que acabem de veure a Mi crimen, de François Ozon, i que ha guanyat el Cesar com a millor actriu revelació per Les Amandiers.

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s