Dos llibres recomanats

flaneuse-lauren-elkin

Flâneuse, de Lauren Elkin (Malpaso)

En algunes manifestacions hem cridat “els carrers seran sempre nostres”. Però per les dones, no sempre ho han estat. No fa pas tant, associar “dones” i “carrers” tenia una connotació força despectiva. I avui, com veiem a les pàgines de successos, ser dona i anar pel carrer pot ser una activitat de risc. Per això, la història de la presència de les dones al carrer és -ha de ser- una història de contestació i de conquesta. Així es transmet en aquesta petita joia titulada “Flâneuse”, de Lauren Elkin, un llibre on s’intercalen els records personals de l’autora, que ha viscut a París, a Nova York i a Tokio, amb les històries de dones que van decidir sortir al carrer a passejar quan fer-ho era una activitat com a mínim subversiva. Virginia Woolf, Georges Sand, Jean Rhys, Sophie Calle o Agnes Varda es passegen per les pàgines d’aquest llibre deliciosament alliberador.

hambre-realidad-david-shields

Hambre de realidad, David Shields  (Círculo de tiza)

Assaig? Aforismes? Pluja d’idees? Plagi? Segurament tot es barreja en aquest volum indefinible que intenta descriure des del segle XXI el significat difús de la realitat i la ficció en la creació literària i artística. L’autor elabora tot un seguit de reflexions sobre el procés creatiu, la mirada al món real i la seva translació en una obra artística, i ho fa recollint idees, cites, frases d’altres autors, llibres, entrevistes, pel·lícules, cançons i, finalment, també aportacions pròpies. Tot queda barrejat en una proposta postmoderna i contemporània, que ens ajuda a entendre el perquè de Matrix, de la postveritat, de les fake-news i de perquè Black Mirror té més veritat que les notícies de molts diaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s