La robòtica educativa, alimentar la vocació científica des del joc

 

robotica.jpgMúsica, futbol, dibuix… i ara també, robòtica. Les activitats extraescolars també s’adapten als nous temps i, entre les noves propostes, despunta l’anomenada Robòtica Educativa.

Es defineix, segons la Wikipèdia, com un sistema d’aprenentatge interdisciplinar que fa ús de robots com a fil conductor transversal per potenciar el desenvolupament d’habilitats i competències en l’alumnat. Dit d’una altra manera, es tracta d’ensenyar els nens i nenes a construir un robot i, en el procés, fer-los desenvolupar una sèrie d’habilitats i coneixements que van més enllà de fer una assignatura de física o matemàtiques. Gràcies a aquests projectes de robòtica, els nois i noies tenen l’oportunitat d’aprendre el llenguatge científic i, sobretot, veure’n la seva aplicació pràctica.

Aquesta activitat ja s’ha convertit en la proposta estrella de molts casals d’estiu, activitats extraescolars i fins i tots projectes a desenvolupar durant el curs a les aules.

I és que amb la robòtica educativa, es potencia l’aprenentatge de les disciplines conegudes com a STEAM, és a dir, ciència, tecnologia, enginyeria, art i matemàtiques (en les seves sigles en anglès). L’element artístic destaca especialment ja que resulta interessant que disciplines tan estrictament científiques s’incorpori el factor de la creativitat.

Aquesta activitat, a més, incorpora una nova variable, que és el factor lúdic i de joc, que contribueix a l’èxit de la proposta i enganxa a infants i joves en aquesta activitat que pot ser la llavor que alimenti futures carreres tecnològiques, que avui en dia sembla que tenen tant de futur.

A Catalunya, la robòtica ja forma part de les competències bàsiques en l’àmbit digital a l’Educació Primària i a l’Educació Secundària Obligatòria. Aquesta activitat multidisciplinar permet, entre d’altres aspectes, potenciar el treball en equip, desenvolupa capacitats de lideratge, alimentar el caràcter emprenedor i també aprendre a partir dels errors. Una manera d’educar en valors des de la pràctica.

Grans marques i empreses com LEGO han vist el potencial d’aquesta activitat i han llençat productes i programes educatius específics per potenciar-los encara més.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s